Frit valg af browser – så længe du ikke har netbanking (partsindlæg)

Jeg selv har udelukkende MSIE installeret, fordi Danske Bank og flere andre store banker ikke gider at tilpasse deres programmel til andet end Microsoft. Ellers bruger jeg Firefox og SeaMonkey (mail, newsgroups og browser i ét).

Jeg vil helst være fri for M$IE, som fungerer meget dårligt i forhold til Firefox, men det ser ud til, at man er tvunget, selv om der er “frit valg”. Google Chrome stoler jeg ikke en smule på, beskytter mit privatliv, så den har været forsøgt, men er kasseret.

Dette er typisk for situationer, hvor djøf’ere vil diktere teknologien, og alligevel, på grund af manglende teknisk viden ikke er i stand til det.

Danskerne skal nu vælge browser

En af de kommende dage bliver du stillet over for et uventet valg. Du sætter dig ved computeren, tænder den? og uden varsel popper et internetvindue frem på skærmen. Øverst står to ord i stram bydeform: ‘Vælg webbrowser’.
Under overskriften er fem valgmuligheder med navne som ‘Firefox’, ‘Opera’, ‘Chrome’ og ‘Internet Explorer’. Med al sandsynlighed får det fjerde navn den indre IT-klokke til at ringe. For dét program benytter 75 procent af Danmarks computerbrugere som redskab, når de surfer på nettet. Og det er de samme 75 procent, der fra på mandag tvinges til at vælge.

Baggrunden er en aftale mellem EU-Kommissionen og Microsoft, og formålet er at bryde op med softwaregigantens monopol-lignende markedsandel. Det huer langt fra det amerikanske IT-firma at reklamere for modstanderne, og de er trætte af at skulle forvirre deres kunder.

»Det bekymrende er, at langt de fleste ingen anelse har om, hvad en browser er. Og det er et utroligt dårligt grundlag for at vælge ‘rigtigt’. Derfor lancerer vi nu en massiv kundeservice om browservalget både på nettet og via telefon,« siger Microsofts danske divisionschef Mortimer Liebman til Urban.

Vægt på sikkerhed

I en massivt omtalt sag brugte kriminelle tidligere på året netop Internet Explorer til at hacke firmaet Google. Men Microsofts divisionschef afviser, at den sag betyder noget, når danskerne skal beslutte sig.

»I stedet for at tænke over det uheldige sikkerhedsbrud skal brugerne tænke på, hvor hurtigt vi handlede. Sikkerhed drejer sig først og fremmest om, hvor hurtigt hullerne lukkes, for der vil altid være risici forbundet med internettet,« siger Mortimer Liebman.

At sikkerhed er kodeordet, mener også PC Worlds chefredaktør Lars Jacobsen. Han forklarer, at brugerne roligt kan vælge frit mellem de fem større browsere – forudsat, at de sætter sig ind i sagerne:

Hold browseren opdateret

»Bliver man fristet til at prøve en anden browser, er det utroligt vigtigt, at man holder dem opdateret. Ellers opstår der store sikkerhedshuller, og pludselig er man åben for de nyeste vira og spyware,« forklarer chefredaktør Lars Jacobsen til Urban.

Frem for alt velkommer han den kommende konkurrencesituation. Det får samtlige browser-udbydere til at gøre alt for at lave de sikreste og bedste programmer, siger han.

»En sidste ting, man skal huske på, er, at man kan lave koks i computeren med hensyn til sin web-bank og Digital Signatur ved at skifte browser. Det er ikke farligt, men er man ikke i stand til at fikse den slags, bør man holde sig til dét, der allerede virker for én,« siger Lars Jacobsen.

DVS: Det kommer ikke til at ændre en fløjtende, hujende fis i en hornlygte.

6 kommentarer

 1. jo når flest mulig får valget og vælger en ande browser end IE, så vil eks. Danske Bank have større grund til at udvikle til eks. Firefox også. (DDB har i dag en løsning, men det er mere besværligt at logge på med Firefox end med IE…).

  Men du kan have en pointe i at IE’s nuværnede store udbredelse vil virke dæmpende på den udvikling….

  Forhåbentlig rammer MSs nedladende holdning til deres brugere “langt de fleste ingen anelse har om, hvad en browser er. Og det er et utroligt dårligt grundlag for at vælge ‘rigtigt’ dem som en boomerang…

 2. Du behøver ikke at bruge IE for at tilgå Danske Banks netbank. Jeg er ikke længere kunde i DB, men da jeg var, kunne jeg sagtens bruge netbank med pluginnet IETab til FF. Det, det gør, er at indlæse en side i FF, men ved brug af IEs renderingsmotor. Så skynd dig at installere IETab og skrot IE for good.

 3. Det er mikro-manipulation at tvinge folk til at have en bankkonto, ja – det er lige til at blive apokalyptisk af.

 4. Hvorfor i alverden skulle man installere IETab? Derved er det for let for DDB at gøre ingenting.

  Skift hellere bank 🙂 så skal du se DDB gøre noget ved det.

 5. Jeg tror også bankerne først får lavet en MSIE alternativ løsning når kunderne springer fra pga kompatibilitetsproblemerne med feks Firefox. Meeeen, det sker nok aldrig…

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: