Pirater

JP:

Somalisk piratskib under beskydning

Somalisk piratskib under beskydning

De danske skatteydere kommer til at betale 73 mio. kr. for at have det danske krigsskib ”Absalon” i Aden-bugten ved Somalia. Ikke desto mindre erkender Søværnets øverste chef, kontreadmiral Nils Wang, at hele missionen blot er en lappeløsning.

»Forudsætningen for at bekæmpe pirateri er at få skabt en situation, så det bedre kan betale sig at tage ud at fiske end at kapre skibe. Så vi får ikke fat i roden til sygdommen, før vi går ind og laver en indsats i Somalia. I virkeligheden er den nuværende mission på havet den mindst ringe løsning, for den vil blive ved med at være symptombehandling. Den langsigtede løsning ligger på land,« siger Nils Wang.

Skibschefen på ”Absalon”, kommandørkaptajn Dan B. Termansen, er enig og siger, at »vi kan blive her for evigt, hvis vi ikke gør noget på land«.

Udenrigsminister Per Stig Møller (K) mener, at det er rigtigt, at der kun findes »en bæredygtig løsning på land«, fordi pirateriet har rod i fattigdom og ineffektive myndigheder. Men han er ikke begejstret for at sende danske soldater til Somalia og henviser til, at vi ud over piratmissionen er engageret i Afghanistan og Kosovo. »Derfor er der i vidt omfang lagt beslag på det danske forsvars ressourcer,« siger Per Stig Møller.

Det er jo klart, at hvis man tager pirater om bord og giver dem mad og drikke,  for derefter at sætte dem i land, er der ikke megen trussel at forvente for piraterne. Hvis man derimod gav deres skibe en velanbragt artillerigranat, mens de stadig var om bord, kunne det være, at deres potentielle “kolleger” ville tænke lidt mere over, om ikke hellere de skulle “fange fisk”.

I sejlskibenes og dampskibenes tid blev de hængt ombord – “fra rånokken”. Men da der i dag går der en masse mærkelige mennesker rundt, som bekymrer sig om piraternes “menneskerettigheder” – typisk folk, som ukritisk sammenligner lande som Sudan med vestlige lande, fungerer Absalon nærmest som en slags hyggeonkel, som piraterne i bedste fald hovedrystende morer sig over.

Vi er jo dybt til grin.

4 kommentarer

 1. Artillerigranat… nej så koster det bare skatteyderne 100 millioner i stedet for 73 millioner nuværende..
  I gamle dage kølhalede man pirater, det er en metode som får Pirater til at stoppe deres aktiviteter for bestandigt…
  (kølhalning er en metode hvor man binder et reb om piraternes hænder og fødder og trækker dem efter skibet til de dør)

  • Nej, det er det ikke.

   At blive kølhalet vil sige at den dømte, bundet på hænder og fødder, trækkes under skibet fra den ene side til den anden og enten drukner, hvis der trækkes tilpas langsomt, eller risikerer at slå sig på kølen eller skære sig på de rurer, der måtte sidde på skroget.

  • Iøvrigt hængte man pirater fra rånokken – kølhaling var forbeholdt mandskabet om bord.

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: