U-landshjælp

Pløjning i U-landsprojekt

Pløjning i U-landsprojekt

Hvorfor giver vi ineffektiv hjælp til U-landene? Lige siden 1950’erne har vi pumpet milliarder i det bundløse morads, som hedder Afrika. Jeg er ganske enig med forfatteren her, hvis pointe er, at U-landshjælp givet i sin hidtidige form, gør mere skade end gavn.

Man ser jo også, at tidligere kolonier som Indien og Singapore, som begge har sagt nej tak til U-landshjælp, er blandt de højst udviklede industrilande i dag, mens lande som f. eks. Transjordanien, Gaza og de afrikanske lande sidder hjælpeløst fast i mudderet, uanset hvor mange milliarder US$ eller € man pumper i dem.

Mon ikke U-landshjælp dybest set er en måde at købe aflad på? For det løser ingen problemer…

Kr. Dagblad – læs hele artiklen:

Siden 1950’erne har Vesten jævnligt givet hænder til Afrika. En skole her, en brønd der og siden 1980’erne også oplysning om hiv og aids. Gennem årene er det blevet til rigtig mange milliarder kroner til verdens fattigste lande, som dog stadigvæk halter langt bagefter i både levestandard og levealder.

Skylden for den manglende udvikling ligger hos os i de rige lande.

Det mener professor Sir David King, der i går gæstede Århus i forbindelse med den internationale klimakonference ”Beyond Kyoto”. Han er tidligere miljørådgiver for den engelske regering og nu leder af Smith School of Enterprise and Environment ved Oxford University.

– Vi har i dén grad fejlet med størstedelen af vores u-landsbistand. Vi er endt med at skabe en tiggerkultur, hvor u-landene frem for at udvikle sig er blevet dybt afhængige af vores bistand. Derfor er der i de fleste lande ikke sket nogen forbedring overhovedet. Hvis vi stopper vores bidrag i morgen, vil vi så overhovedet kunne se effekten af vores bistand, spørger Sir David King retorisk.

Mere på Jyllands-Posten: Ulandshjælp uden effekt

%d bloggers like this: