Flere perler

Det er da godt, at akademikerne har noget virkelig vigtigt at pusle med i deres elfenbenstårne, så ved vi, at vi virkelig får valuta for skatten! Hele denne “affære” er blevet blæst op af venstreekstreme miljøer for at obstruere Politiets arbejde, og alle de frelste fryder sig af bar forargelse. Og nu, da Modkraft har fået den ønskede effekt, kan de i ro og mag indrømme, at der vistnok alligevel ikke blev sagt “perker”…

Perler

Perler

Dansk Sprognævn har allerede registreret perle på listen over nye ord og betydninger, der er dukket op i 2009.

Perlevenner (indvandrerbander), perlehøns (sladdervorne indvandrerkvinder), perleskrin (fængsel), perlekæde (terrorcelle) og perlemor (Hanne Bech Hansen).

Danskerne har lagt en (perle)kæde af platte, sjove, sammensatte ord, synonymer og slang ud i debatfora og på hjemmesider, siden Københavns politidirektør, Hanne Bech Hansen, fastslog, at en betjent havde sagt »perle« og ikke »perker« under en anholdelse. Dansk Sprognævn har nu taget den nye betydning af ordet til efterretning:

»Vi har registreret perle i vores database over nye ord og nye betydninger, der er dukket op i 2009, og følger nøje, hvordan det bliver anvendt. Vi kan ikke bevise det, men i den aktuelle sag er perle nok ikke blevet brugt på samme måde, som hvis der var tale om en trofast husassistent eller dygtig kok,« siger Sabine Kirchmeier-Andersen, direktør for Dansk Sprognævn.

Hun ser ingen grund til at bekymre sig over danskernes sproglige kreativitet og henviser til, at 33.977 danskere har tilmeldt sig Facebook-gruppen ”Jeg er også en perle”.

»Det viser, at vi er solidariske med den eller de personer, der bliver kaldt perle, men også kan lave sjov med tingene. Sproget og dets betydning kan variere, men i første omgang vil det altid være modtageren, der bestemmer, hvordan et ord eller et udtryk skal fortolkes,« siger Sabine Kirchmeier-Andersen.

Værkstedshumor
I Københavns Politi fastholder man, at begrebet perle ikke er racistisk eller nedladende, men har været anvendt i årtier i betydningen kammerat.

»Jeg har været her siden 1978, og begrebet har eksisteret siden da,« siger John Hansen, central vagtleder i Københavns Politi. »Det er især de ældre kolleger, som siger perle, f.eks. i betydningen: »Nu stopper du, kammerat«. Det er en form for værkstedshumor, ligesom når man kalder lærlingen for smølf. Det er ikke racistisk og slet, slet ikke ondskabsfuldt ment,« siger han.

Politidirektør Hanne Bech Hansen har ikke lagt skjult på, at hun er godt træt af sagen, som i januar fik justitsminister Brian Mikkelsen (K) til at indskærpe, at politiet skal tiltale borgerne »De« eller »du«.

Det var modkraft.dk, der først bragte historien om, at den københavnske politibetjent angiveligt havde kaldt en demonstrant perker ved en anholdelse.

Perlesagen trækker ud
I mandags fik den pågældende betjent uventet hjælp fra selvsamme journalist bag historien. Journalisten udtalte til TV 2, at han efter at have lyttet til den originale version af optagelserne nok en gang hørte betjenten sige »perle« og ikke »perker«.

Dermed er sagen dog ikke afsluttet. Statsadvokaten for København og Bornholm har kontaktet TV Kaos i København for at få udleveret de originale optagelser af den omstridte anholdelse, der fik kæden til at hoppe af hos Københavns Politi og sprogblomsterne til at spire hos spøgefuglene.

»Vi er gået ind i sagen af egen drift og forsøger nu at fremskaffe de originale lydspor, som vi vil sende til lydtekniske analyser hos nogle eksperter. Hvor lang tid, der vil gå, er endnu usikkert,« siger statsadvokatassessor Trine Højgaard.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra den dansk-palæstinensiske mand, som det nu berømte og berygtede ord var rettet imod.

Sagen kort
* Den 13. januar i år blev en ung dansk-palæstinensisk mand ifølge eget udsagn kaldt perker af en politibetjent i forbindelse med en anholdelse efter en Gaza-demonstration i København.
* Optrinnet blev videofilmet og tekstet af TV Kaos til, at betjenten siger: »Nu sætter du dig ned, ellers sætter jeg dig ned med magt. Kan du fatte det, perker?! Kan du fatte det?!«
* Historien offentliggøres af Modkraft.dk. En lydekspert mener, at betjenten bruger udtrykket perk.
* Københavns politidirektør, Hanne Bech Hansen, skriver i en pressemeddelelse den 23. januar, at betjenten sagde: »Kan du fatte det, perle«.
* Journalisten bag historien på modkraft.dk erkendte i mandags, at betjenten siger »perle« på optagelserne.

Pittelkow i JP:

Pointen i TV2-indslaget var således, at betjenten meget vel kan have været hængt ud på et forfejlet grundlag. Men det var ikke det eneste interessante i indslaget:

Den palæstinenser, som angiveligt var kaldt ”perker”, gav sig pludselig til at hyle teatralsk ind i tv-kameraet om, at han havde en pacemaker, som betjenten bevidst var gået efter at ramme. Tilsyneladende blev dette opfundet på stedet for at svine betjenten til. Men yderligere opklaring lader sig ikke gøre, da manden er som sunket i jorden.

Jeg har ikke set denne del af forløbet før, til trods for at betjentens udtalelse har været bragt et hav af gange. Måske har det været vist, uden at jeg har været opmærksom på det. Men man kan vist roligt fastslå, at det kun har fået ringe opmærksomhed i forhold til betjentens ord.

Med andre ord: Tv har givet os et billede af virkeligheden, der fuldstændig ensidigt satte betjenten på anklagebænken. Palæstinenserens grove provokation blev fortiet eller i hvert fald kraftigt nedtonet. Til trods for, at man lå inde med optagelserne.

Dette er led i et udbredt mønster. Tv-journalistikken har i alvorlig grad afskaffet ambitionen om at give seerne den usminkede virkelighed. I stedet giver alt for mange af journalisterne deres egen udgave af virkeligheden – den politisk korrekte virkelighed.

Den politiske korrekthed er besat af forestillingen om, at alverdens problemer er det danske samfunds skyld. Når muslimske indvandrere holder fast i værdier og holdninger, som er dybt skadelige for integrationen, er det også det danske samfunds skyld.

I den politisk korrekte verden er det tabu at tale om muslimske indvandreres ansvar for problemerne. De er per definition ofre. Det vil man gerne overbevise en skeptisk befolkning om, og derfor rigger man virkeligheden til, så det faktisk ser ud, som om det hele er det danske samfunds skyld, her repræsenteret ved betjenten.

Forud for ”perker”-optrinnet var gået et chokerende forløb: En fredelig demonstration til støtte for Israel under Gaza-konflikten blev forstyrret af unge palæstinensere, der råbte ”Heil Hitler!”, krævede død over alle jøder og vendte sig voldsomt mod ikke bare USA og Danmark, men også demokratiet.

Hvilket journalistisk scoop. Pludselig fik man indblik i en verden, som de færreste danskere kender til. Optrinnet levede op til alle klassiske journalistiske kriterier for en god historie. Samtidig lå der oplagte muligheder for opfølgende journalistik, der granskede, hvor disse holdninger kommer fra, og hvor megen støtte de finder blandt unge muslimer i det danske samfund.

Men TV-Avisen ignorerede simpelt hen dette forløb! Der var intet. TV2 leverede det i en meget begrænset udgave. Og ingen af dem gjorde noget forsøg på en opfølgende journalistisk afdækning af, hvad der lå bag den rystende adfærd.

Hvis de havde gjort det, ville reaktionen fra mange danskere formentlig have været berettiget indignation. Journalisterne arbejdede aktivt på at forhindre denne indignation. Med den redaktionelle ledelses velsignelse.

Sagen er på ingen måde enestående. Yderligere eksempler gives gerne. Tv-journalister fortier kendsgerninger, som ikke passer til deres politisk korrekte meninger. Her er stof til en påtrængende debat.

%d bloggers like this: