At dø for sin tro

OK, hvor er hele det hellige hylekor?

Pakistan er et af de få lande i verden, der har dødsstraf for blasfemi. Men blasfemilovgivningen møder stærk kritik, fordi den især bruges mod kristne og andre af landets minoriteter

Uddrag af Pakistans blasfemiparagraffer:

295B: Den, der skader eller fornærmer en kopi af Den Hellige Koran eller et uddrag af denne eller bruger den i misvisende øjemed eller til et hvilket som helst ulovligt formål, kan blive straffet med livsvarigt fængsel.

295C: Den, der med ord, talte eller skrevne, eller ved synlig præsentation eller ved imitation eller insinuation, direkte eller indirekte, skader det hellige navn profeten Muhammed (fred være med ham) kan blive straffet med døden, livsvarigt fængsel og kan blive opkrævet erstatning.

Shabaz Ahmad sidder på dødsgangen i Faisalabad-fængslet i Pakistan. Han er dømt til døden for blasfemisk omgang med den islamiske tro, som han gjorde sig skyldig i tilbage i 2005. Han kaldte sig selv for imam Mehdi, islams 11. imam, som millioner af troende venter på skal komme tilbage. Han havde endda en busfuld af følgesvende, der troede ham.

Men ifølge Pakistans paragraf 295C i straffeloven er dette en fornærmelse mod profeten Muhammed og Koranen og kan straffes med døden. Shabaz Ahmads sag er appelleret til landsretten.

Hans støtter mener, at han skal frikendes, idet han sandsynligvis er skizofren.

Et juridisk trick på de kanter: Hvis man er tosset, er det OK…

Men indtil videre har det taget ni måneder for hans advokat at få lov til at få en læge ind og undersøge Ahmads mentale tilstand. Han er ellers blevet undersøgt et par gange af pakistanske læger, som har konkluderet, at Ahmad er normal. Men det er det pure opspind, mener Sultana Noor, der arbejder for organisationen Reprieve, som hjælper fanger på dødsgangen med at få en fair rettergang.

– Når det kommer til blasfemiloven i Pakistan, er læger, advokater og dommere bange for at udføre deres arbejde, hvis det kan føre til en frikendelse af en blasfemidømt. Der er så meget berøringsangst med den lov, at man ikke kan regne med, at en sags udfald er fair. Eksempelvis er en dommer blevet dræbt, efter at han havde dømt i den blasfemianklagedes favør, fortæller Sultana Noor.

Derfor forsøger hun i samarbejde med advokaten at få en britisk læge ind i fængslet, men det er endnu ikke lykkedes.

%d bloggers like this: