Feltpræster og “humanister”

Kristeligt Dagblad:

Billedet af en feltpræst med våben støder ikke medlem af Det Etiske Råd Morten Kvist, der er valgmenighedspræst i Herning og Gjellerup Valgmenigheder.

– Det er et soldaterbillede, hvor man viser sine pistoler, som desværre er nødvendige, frem. Jeg vil tro, at det er udtryk for en omgangsform, der er præget af det, man laver. Sådan noget følger formentlig med. Feltpræsten håner ingen og provokerer ingen. Og han er ude i en bestemt tjeneste, ikke direkte i kamp, men med ude, hvor de andre slås, siger Morten Kvist.

Langtfra så forstående er de to professorer i teologi ved Aarhus Universitet Svend Andersen og Viggo Mortensen. Efter deres mening er der tale om en markant overskridelse af den rolle, som en feltpræst har i forhold til soldaterne. Feltpræsten er – set med deres øjne – først og fremmest præst.

Jeg er selv sanitets-kvinde med tilhørende militært ID-kort (gejstelig/sanitet) og er derfor underlagt de samme Geneve-konventioner som feltpræsten. Jeg har udleveret hærens M96-karabin (sammenklappelig, så de høje herrer ikke får kolben i hovedet, hvis de vil lege ofre). En feltpræst og en sanitetsmand skal kunne forsvare sig selv, og sine patienter (i mit tilfælde). D’hrr professorer ved Aarhus Universitet har aldrig været i Afghanistan med livet som indsats hver eneste dag, så efter min mening burde de to akademikere klappe kaje i deres elfenbenstårne.

%d bloggers like this: