Bruxelles: Irland har i de seneste to år oplevet et meget stort antal ægteskaber mellem ikke-irske EU-borgere og folk fra lande uden for EU. Og landets justitsministerium mener, at et stort antal af ægteskaberne er indgået for, at borgere fra lande uden for EU har kunnet skaffe sig opholdstilladelse i Irland. skriver Irlands offentlige tv- og radiokoncern, RTE, torsdag.

Justitsministeriet i Dublin har ifølge RTE konstateret 4.600 ægteskaber indgået i Irland siden 2006 mellem ikke-irske EU-borgere og folk fra lande uden for EU.

Ifølge de irske myndigheder er 30 pct. af de nygifte enten afviste asylsøgere eller studerende, hvis visum var løbet ud. Samtidig falder det i øjnene, at cirka 460 af de EU-borgere, der er blevet gift med ikke-EU-borgere i Irland, er fra Letland.

50 pct. af de nygifte letter har fundet ægtefæller fra Pakistan, Indien eller Bangladesh.

Ifølge RTE har de irske myndigheder orienteret myndighederne i Letland om det statistisk set unormalt høje antal ægteskaber mellem letter bosiddende i Irland og borgere fra det sydlige Asien.

Irland implementerede i 2006 EU’s såkaldte opholdsdirektiv. Dengang troede man, at man kunne opretholde nationale regler vedrørende familiesammenføring mellem EU-borgere og borgere fra lande uden for EU.

Men i juli i år afsagde EF-Domstolen den meget omtalte Metock-dom, der slog fast, at en EU-borger i et andet EU-land har ret til familiesammenføring med sin ægtefælle fra et land uden for EU, og dét selvom ægtefællen ved ægteskabets indgående ikke havde lovligt ophold i EU-landet.

Den irske regering orienterede torsdag i Bruxelles de øvrige EU-lande om sine opdagelser. Konsekvenserne af Metock-dommen blev debatteret i Bruxelles, da EU’s justits- og integrationsministre mødtes i Bruxelles.

Danmarks regering og støttepartiet Dansk Folkeparti er stærkt utilfredse med Metock-dommen og har meddelt, at man ønsker opholdsdirektivet ændret. Det var EU’s justitskommissær Jacques Barrot dog langt fra indstillet på efter mødet i Bruxelles.