RIP Preben!

Sømandsboss og krovært - og en original på den gode måde

Sømandsboss og krovært - og en original på den gode måde

Den gamle sømandsboss, som blev kendt i brede kredse ved at bande som en tyrk fra Folketingets talerstol, er død efter lang tids sygdom. På sine seneste år drev Preben Møller Hansen den udmærkede restaurant “Den danske Kro” i Farimagsgade, hvor jeg selv har mødt “the salty dog”. Hvil i fred, du gamle.

Fra Wiki:

Preben Møller Hansen (6. september 1929i Brønshøj – 11. september 2008[Kilde mangler]) var dansk restauratør, men mest kendt som tidligere landsformand for Sømændenes Forbund samt folketingsmedlem for partiet Fælles Kurs.

Preben Møller Hansen blev formand for Sømændenes Forbund i 1968, og som erklæret kommunist markerede han en kompromisløs linje over for sømændenes arbejdsgiverere. Han var medvirkende til at gøre forbundet kendt i offentligheden med sine uortodokse handlinger og bramfri udtalelser om faglige spørgsmål og mere generelt politiske forhold. Efter en kontrovers i 1977 med HK om aflønning af HK-medlemmer ansat i Sømændenes Forbund blev Møller Hansen ekskluderet af DKP.

De mange stridigheder på venstrefløjen i 1970’erne og 1980’erne betød, at venstreorienterede synspunkter ikke fik så stor gennemslagskraft, som antallet af stemmer ved valgene måske berettigede til, og Møller Hansen tog konsekvensen heraf ved at stifte et nyt parti, Fælles Kurs på forbundets årsmøde i 1986. Ved valget 1987 kom partiet i Folketinget med fire mandater med Møller Hansen i spidsen.

Perioden i Folketinget gav den taleglade Møller Hansen mange kontroverser med mødelederne, da han havde svært ved at indordne sig den lidt stive kultur i salen, herunder særligt medlemmernes indbyrdes tiltaleform. Med fire mandater under firkløverregeringen blev det begrænset, hvad partiet opnåede af reelle resultater, og da der allerede mindre end et år senere blev udskrevet valg igen, lykkedes det akkurat ikke for det lille parti at opnå tilstrækkeligt med stemmer til at komme i Folketinget.

Oven på denne skuffelse valgte Preben Møller Hansen samme år at trække sig som forbundsformand, hvor han blev afløst af næstformanden Henrik Berlau. Partiet var dog i en længere periode repræsenteret i den københavnske borgerrepræsentation, også med Møller Hansen.

Efter sin fagligt aktive karriere var Preben Møller Hansen bestyrer af forskellige traditionsrige kroer i København, hvor han blev kendt for menuer bestående af gamle danske retter. I den forbindelse har han også i 2000 skrevet en kogebog: Den danske kogebog.

En kommentar

  1. Den mand var helt sikkert en del mere end fem potter pis værd!

    Vi kunne godt bruge nogle flere af hans type..

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: