Pakistan’s nye præsident

TV2 nyhederne:

Benazir Bhuttos enkemand, Asif Ali Zardari, med tilnavnet “hr. 10 procent”, er Pakistans nye præsident. Ved at blive valgt til landets leder har den Zardari afsluttet et nærmest traumatisk livsforløb fra en fængselscelle til præsidentboligen i Islamabad.

Som ung var han en kendt levemand med forkærlighed for sportsgrene som polo og cricket. Senere blev han kendt for sit arrangerede ægteskab med den nu myrdede tidligere premierminister Benazir Bhutto.

Kendt som “hr. 10 procent”
Mest af alt er Zardari dog kendt og miskrediteret for beskyldninger om korruption. Han går under tilnavnet “hr. 10 procent” blandt almindelige pakistanere og har da også afsonet 11 år bag tremmer. I fjor rensede en amnesti ham for de resterende anklager. De 10 pct. går angiveligt på de formodede bestikkelsesbeløb.

Men anklagerne mod Zardari fik ingen betydning for præsidentvalget, som den forholdsvis uerfarne politiker vandt klart. Selv ser han valget som et udtryk for en sejr for demokratiet.

“En sejr til mig ved præsidentvalget vil sikre demokratiets sejr over diktaturet i vort land,” skrev han torsdag i den amerikanske avis Washington Post.

Tvivl om lederevnerne
Blandt Pakistans knap 170 millioner indbyggere er der tvivl om, hvorvidt Zardari er egnet til at stå i spidsen for landet og dermed have magten til at fyre premierministre og regeringer samt vælge cheferne for landets væbnede styrker i det atombevæbnede land.

Mange antyder, at han kun fik opbakning til at overtage ledelsen af Pakistans Folkeparti PPP sammen med sin unge søn. fordi partiet derved hyldede Bhutto for at have ofret sit liv.

Zardari har altid sagt, at de beskyldninger, anklager og retssager, der har været rejst mod ham, har været politisk motiverede, men i manges øjne er han hverken ren eller uskyldig.

Polospillende godsejersøn
Asif Ali Zardari giftede sig ind i Bhuttodynastiet i 1987. Han var dengang en lidet kendt polospillende søn af en godsejerfamilie i Sindhprovinsen.

Han fik dog hurtigt arrangeret det sådan, at han blev minister i Benazir Bhuttos første regering. Han var dog også en af de første, der blev anholdt og beskyldt for korruption, da Bhuttos regering blev smidt på porten i 1990. Tre år tilbragte han bag tremmer, inden Bhutto igen kom til magten. Anden gang Bhuttos regering blev fyret i 1996, røg han tilbage i fængslet og tilbragte denne gang otte år bag tremmer.

I forbindelse med sine lange fængselsophold har Zardari udviklet alvorlige psykiske lidelser som blandt andet posttraumatisk stress og demens. Hans tilhængere siger dog, at han er i fin form, og ikke vil have problemer med at lede landet.

Til magten efter hustruens død
Det var Bhuttos død efter hjemkomsten fra eksil i december i fjor, der bragte Zardari tilbage i det politiske søgelys.

%d bloggers like this: