EU og indvandrings-reglerne

Berlingske skriver:

Indvandringsministeren

Indvandringsministeren

Alt tyder på, at regeringen i næste uge er klar til at præsentere DF for, hvordan den vil stoppe de lempelige EU-regler. Birthe Rønn fastholder, at det er et hjørne af udlændingepolitikken, som er på spil.

Hvad Rønn selv mener med hidsighed er uvist: Hun var tavs for ottende dag i træk.

Finanslovsforhandlingerne kommer måske alligevel i gang til tiden.

For allerede i næste uge vil regeringen formentlig præsentere Dansk Folkeparti for de stramninger, der skal være med til at lukke de huller i udlændingelovgivningen, som lempelige EU-regler har skabt.

Ifølge Berlingske Tidendes oplysninger, så vil løsningen blive præsenteret i regeringens koordinationsudvalg på onsdag, og derefter vil Dansk Folkeparti blive orienteret.

»Det er i hvert fald på tide, at der nu snart kommer noget. Tiden løber, og det er ved at være seks uger siden, at regeringen sagde, at den var gået i gang med at kigge på tingene. Så vi forventer snart at høre noget,« siger Dansk Folkepartis næstformand, Peter Skaarup.

Nye EU-regler

Men ud over nye nationale regler, så har regeringen også lovet på den lange bane at arbejde i EU for nye og strammere regler. Det kan dog i værste fald tage flere år at samle flertal bag markante ændringer.

Skal planen for, hvordan regeringen på langt sigt vil få ændringer igennem i EU også være klar inden finansloven kan komme i gang? Eller er det tilstrækkeligt, at I får præsenteret de nationale regler i næste uge?

»Det vil jeg ikke sige noget til nu. Vi venter på regeringens udspil, og så ser vi,« siger Skaarup, som allerede har skudt de foreløbige bud på stramme danske regler ned. Det er de såkaldte dokumentationskrav, og det vil sige, krav til, at man kan fremvise en lejekontrakt eller andet.

Selv om der bliver arbejdet intenst med forslag til en løsning, så fastholder regeringen, at det fortsat kun er et hjørne af udlændingepolitikken, som bliver udfordret af EU. I går sendte integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) en pressemeddelelse ud, hvori hun fortæller, at siden 2002 er der kun 276, der har fået opholdstilladelser efter EUs regler om fri bevægelighed.

»I diskussionen om familiesammenføringsreglerne efter EU-retten er det vigtigt at tage udgangspunkt i de faktuelle tal,« skriver Rønn Hornbech, som går skridtet videre og kigger på ophold i første halvår af 2008. Her noterer hun, at kun 67 har fået opholdstilladelse. Og det er bemærkelsesværdigt, mener Rønn, fordi i denne periode har der været en »hidsig diskussion« i medierne om Metock-dommen.

Hidsig diskussion

Men den dom blev først afsagt i juli måned. Dog oplyser Rønn, at der ligeledes har været en hidsig diskussion om en anden dom – »Eind- dommen« – som blev afsagt ved årsskiftet. Men et kig i dagbladenes artikeldatabase viser, at EF-Domstolens Eind-dom kun har været omtalt fire gange. Venstres ordfører Karen Ellemann fastholder, at hun er særdeles glad for Rønns pressemeddelelse:

»Tallene bekræfter bare, hvad statsministeren, integrationsministeren og jeg siger: Det er et hjørne.«

Jo, men er det ikke bare fordi, I er gået så stille med dørene, at ingen har opdaget mulighederne?

»Nej, det mener jeg ikke, at der er. Arbejdskraftens frie bevægelighed er i hvert fald ikke for os EU-tilhængere noget nyt begreb.«

Men har Rønn ikke taget munden lidt for fuld, når hun siger, at der har været en hidsig debat i første halvår?

»Arh, det har fyldt,« konstaterer Ellemann.

%d bloggers like this: