Angreb på asylanter

Det er IKKE “de grimme ka’le fra højrefjøjen”, som står bag dette overfald. Og hvilket motiv kan der ligge bag?

21 mennesker blev kvæstet, da en gruppe bevæbnet med jernstænger sent i aftes ankom til en transitmodtagelse i Østfold i Norge og begyndte at slå løs på asylansøgere.

I alt måtte otte personer køres væk i ambulancer, mens yderligere 13 var lettere kvæstet og blev tilset af lægevagten, siger Ole Morten Lyng, der er leder af transitmodtagelsen. En person er indlagt på Ullevål universitetshospital og er ifølge de foreløbige oplysninger alvorligt kvæstet.

– Gerningsmændene var væk, da vi kom til modtagelsen. Men vi har beslaglagt nogle våben, som de har kastet fra sig, inden de stak af. Vi ved ikke hvem angriberne er, men de er ikke etnisk norske, oplyser Alf Solstad fra Østfold politi.

Norske Aftenposten:

– Det så ut som en slagmark da vi kom dit. Det lå blødende folk rundt omkring på hele området, det så ut som en krigssone, sier operasjonsleder Alf Solstad i Østfold politidistrikt til VG Nett.

– I alt ble 21 personer skadet i ulykken. 13 av disse er sendt til legevakten, syv er sendt til Sykehuset Østfold i Fredrikstad, og én person er sendt til Ullevål Universitetssykehus, sier Solstad til Aftenposten.no.

Etter det Aftenposten.no erfarer, skal flere av beboerne ha fått alvorlige skader, blant annet hodeskader.

Ifølge NRK Dagsnytt skal bakgrunnen for konflikten være en vendetta mellom kurdere og tsjetsjenere på mottaket.

Også tidligere har det vært problemer på mottaket. I 2005 hadde politiet en rekke uttrykninger til Nordbybråten på grunn av bråk. Da var det en gruppe tsjetsjenske beboere som ville innføre sharia-lover på mottaket.

Nåååh.

Læs mere her (fra Verdens Gang og DR)

Asylbråket i Våler:
Banket opp barn – 11-åring på sykehus

Av Marianne Vikås, Eva-Therese Grøttum, Bjørnar Tommelstad og Lars Akerhaug 25.07.2008 kl. 11:36 Kilde: VG NETT

VÅLER/OSLO(VG Nett) Angriperne hentet ut kurdere og arabere for å banke dem opp, ifølge flere av de involverte i masseslagsmålet på Nordbybråten i går. Den yngste av ofrene er bare 11 år.
SLÅTT: En kurder som bor på mottaket viser hvor han ble slått med balltre under slagsmålet på Nordbygård i går kveld.
22 personer ble sendt til sykehus etter et stort masseslagsmål på Nordbybråten transittmottak i Våler i går kveld. Nå er syv personer igjen på sykehuset med alvorlige skader. Blant dem er et barn på elleve år.
Flere av kurderene VG Nett har snakket med i dag, forteller at angrepet var direkte rettet mot arabere og kurdere.
– 50 stykker brøt seg inn, og folk på mottaket begynte å peke ut hvem som var fra hvor. Vi som var kurdere og arabere ble slått. De slo både kvinner og barn, forteller en kurdisk mann til VG Nett.
Han hadde bare vært i Norge i ni dager da det dramatiske angrepet fant sted. Han forteller at asylsøkerne satt og så på tv da angriperne tok seg inn og slo med balltrær og macheter. Flere beboere hevder også at de hadde med seg skytevåpen.
– Rullet inn i teppe og slått
Flere av beboerne VG Nett har snakket med bekrefter at kurdere ble plukket ut i det voldelige angrepet:
– De gikk fra rom til og rom og spurte «Er du kurder?», og dro kurdere ut fra rommene sine, sier en av dem til VG Nett.
– Jeg ble slått i brystet og hodet. Det var minst 50 stykker her. Jeg så en mann bli rullet inn i et teppe og slått. Kvinner og barn ble også angrepet, hevder en annen, som kaller seg Pavian.
Politiet fikk melding om hendelsen klokken 22.43 i går kveld. 23.01 var åtte politibetjenter på stedet, men da var angriperne allerede forsvunnet fra stedet.
Politiet har i morgentimene i dag pågrepet fem tsjetsjenske menn fra østlandsområdet, alle mellom 25 og 35 år. To av dem kom ut av skogen i nærheten av asylmottaket, sa politiet på en pressekonferanse i formiddag. De pågrepne er nå inne til avhør, men ifølge politiet vil ingen bli fengslet før mandag.
En av beboerne synes politiet brukte for lang tid på å komme dem til unnsetning.
– Vi kom til Norge fordi det skal være et fredelig land. Vi føler ikke at det norske politiet tar oss alvorlig når sånne ting skjer, sier den 20 år gamle irakeren, som kaller seg Adam.
– Etter i går fremstår Norge som en delstat i Irak, sier han.
Barn kranglet
Flere av beboerne forteller til VG Nett at angrepet kom som en hevnaksjon etter en krangel som begynte mellom flere av barna på mottaket. Flere av kvinnene ble så involvert i krangelen, før også flere av mennene på mottaket begynte å krangle. En av dem skal så ha tilkalt bekjente utenfra.
Mottaksleder Ole Morten Lyng bekrefter at det i går var en uoverensstemmelse på mottaket:
– Sannsynligvis har den ene av de to som kranglet ringt en haug med personer utenfra, sier han.
Politiet jobber med å få oversikt over situasjonen, og vil ennå ikke konkludere om hva som var motivasjonen for angrepet. De ser svært alvorlig på saken, og har bedt om assistanse fra Kripos.
– Sjokkerende
Ordfører i Våler Kjersti Wøyen Sundrud er sjokkert over hendelsen.
– Det er en veldig sjokkerende og dramatisk hendelse, det er rett og slett ufattelig, sier hun til VG Nett.
Hun mener ikke mottaket kan klandres for det som har skjedd.
– Vi i kommunen er først og fremst i en mottaksrolle. Sikkerheten var god her i går kveld, sier hun.
Også Utlendingsdirektoratet (UDI) er tar hendelsen svært alvorlig.
– Vi har aldri opplevd noe lignende. Dette er ikke hverdagskost i norske asylmottak, sier kommunikasjonsdirektør Agnar Kaarbø i UDI til VG Nett.
UDI skal sammen med politi og mottaksledelsen nå diskutere hvordan sikkerheten ved mottaket kan bedres.
– I første rekke må vi vurdere å styrke bemanningen på mottaket. Vi vil også vurdere om det er behov for politivakter, sier Kaarbø.

===========================

Sharia-lover på asylmottak

Av Camilla Ryste 27.09.2005 kl. 11:30 Kilde: VG NETT
(VG Nett)

En gruppe tsjetsjenske asylsøkere skal ha pålagt livredde beboere ved et asylmottak i Østfold å følge muslimske regler.
MYE BRÅK: Det har vært mye bråk på Nordbybråten asylmottak i Våler. Dette bildet er fra da politi måtte forhandle med en asylsøker som truet med å hoppe fra en mobilmast. Foto: OLE KRISTIAN STRØM
Ingen på mottaket får gå i kortbukser, alle skal be til Allah og tsjetsjenerne skal alltid selv gå først i matkøen. Det går frem av en rapport fra det lokale politiet, som har snakket med ansatte på mottaket.
– Rundt 10 tsjetsjenske menn, som venter på at de skal utvises fra Norge, har forsøkt å tvinge andre beboere med på bønnemøter og pålagt dem å kle seg etter strenge ortodokse regler, sier lensmannen i Våler, Per Tore Fremstad til VG Nett.
Siden slutten av juli har politiet hatt en lang rekke ressurskrevende utrykninger til asylmottaket på Nordbybråten i Våler.
Fra og med 28. juli har vi hatt åtte svært ressurskrevende utrykninger til Nordbybråten. Det hele skjer gjerne i forbindelse med helgene. Nå har vi fått et nytt “høydepunkt”, der en gruppe tsjetsjenere har innført Sharia-lover på stedet, sier lensmannen til Moss Avis.
Sharia er muslimenes religiøse lov, som står beskrevet i Koranen.
– Mistet kontrollen
For en måned siden truet to av beboerne ved mottaket med å hoppe fra en 25 meter høy mobilmast, dersom de ikke fikk bli i Norge. Asylsøkerne kom til slutt frivillig ned fra masten. Tidligere på dagen hadde flere titalls beboere sperret av en trafikkert bilvei i en støtteaksjon. Det har også vært flere store slåsskamper ved mottaket.
Nå er det lokale politiet engstelig for at mottaksledelsen har mistet styringen på asylmottaket.
– Det er bebudet hastemøte med Utlendingsdirektoratet (UDI) og mottaksledelsen, og politiet har også synspunkter i denne saken. Vi har nå tilstander som gjør at det kan stilles spørsmål ved om mottaksledelsen har mistet styringen, sier lensmannen til Moss Avis.
Hyret inn vaktselskap
Avisen har snakket med flere polititjenestemenn. De karakteriserer tilstandene på asylmottaket som skandaløse, kritiske og lovløse.
Da en ansatt på lørdag ettermiddag ba en av beboerne vise frem legitimasjon, ble han slått ned og politiet tilkalt igjen.
UDI skal ha hyret inn et vekterselskap i går, som nå utfører vakthold i mottaket.
(VG NETT 27.09.2005 kl. 11:30, Sist oppdatert 27.09.2005 kl. 11:58)

2 kommentarer

 1. Godt set Anna, din gamle kone 🙂
  Gad vide om den Danske presse finder ud af det?
  God weekend, når du kommer så langt!

 2. Jep, Anna,

  DET var godt gået !

  Jo flere folk af din slags ,der har antennerne ude, des bedre.
  For det er bl.a. det ,at bloggerne er i sving med at scanne hele tiden, der er blevet helt nødvendigt i forsøgene på at afdække, hvad det er der foregår i de Vestlige lande.

  Og ikke mindst også hvad det er der foregår MED de Europæiske lande og befolkninger i forbindelse med de love og regler, som EU trækker ned om ørerne på os ogsom gradvist fratager os vores selvbestemmelsesret over vores egne hjemlande !

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: