De unge gider ikke at blive pædagoger

Da jeg var ca. 18 år (omkring 1970) skete der noget underligt i min familie og dens omgangskreds. Pludselig skulle alle de unge være pædagoooger. De rendte allesammen rundt og læste sølvskinnende og metallisk-røde bøger fra forlaget Demos, mange af dem havde Mao’s lille røde i brystlommen, gik  med hønsestrik, Kalsø-sko og Fjällräv, og hjemme på væggen hang Lenin, Madame Blavatsky, Che og Shiva side om side, og Leonard Cohen brummede i stereo-anlægget. Og man drak te. Med te-varmer over potten, og helst af uformelige, hjemmelavede stentøjs-krus, og allerhelst mens en eller anden med fuldskæg, hornbriller, fløjlsbukser og islænder-sweater klimprede ubehjælpsomt på en billig spansk guitar med dårlige nylonstrenge. Med en majs-pibe i munden imens. Og de var al’så bare så solidaaariske allesammen.

Det var startskuddet til behandlersamfundet. Nu skulle vi allesammen gøres til “klienter”, som skulle have arrangeret vores liv af pædagogerne. Desuden var der jo industrialiserings-boom’et som gjorde det muligt at eje sit eget hus og sin egen bil – vel at mærke, hvis begge forældre gik på arbejde, og belejligt nok overlod opdragelsen af poderne – råmaterialerne til næste generation – til denne ubestemmelige masse af socialistiske, guitar-plinkende pseudo-astrologer.

But the times, they are a’changing, ser det ud til. Politiken kalder det en katastrofe, det er jeg absolut ikke enig i. For mig at se ville det være fint, hvis vi levede mere enkelt, og havde familier, hvor far går på arbejde, og mutter passer hus og børn. Det kommer der meget mere harmoniske mennesker ud af.

Færre vil være pædagog.

Årets ansøgertal er katastrofal i lave i hele landet. Det viser de første opgørelser fra landets uddannelsessteder af, hvor mange ansøgninger de har modtaget.

På University College Lillebælt oplever de et fald på 38 procent i ansøgerfeltet hos pædagogerne. Og hos VIA University College, der dækker seminarierne i Ikast, Viborg, Ranum og Thisted, er faldet på 37 procent. I Ranum modtog de blot seks ansøgninger.

Peter Møller Pedersen, studierektor for VIA University College i Viborg mener, at ansøgertallene er en katastrofe:

»Det vil få alvorlige konsekvenser, for det vil give en udbredt mangel på pædagoger i løbet af få år. Og det vil ske, samtidig med at der er nogle meget store årgange, der går på pension«.

Fra december 2007 til april 2008 er der 1.404 gange slået en stilling som pædagog op, uden jobbet er blevet besat.

Jamen Peter Møller Pedersen, så løser det jo mere eller mindre sig selv – lad de store årgange, som går på pension, passe de små. Så slipper ungerne også for socialistisk bongotromme-indoktrinering – det kan kun være en gevinst for samfundet.

At du så selv risikerer at skulle stille dig i kø på Jobcenteret (der kan vi nok sætte figeren på det ømme, “katastrofale” punkt, hm?), vil du garanteret ikke have skade af at prøve.

2 kommentarer

  1. Godt skrevet Anna!
    Jeg kan ikke nære mig for lidt citater fra Steen Steensens bog Intellektuelle. Side 20, 21.
    “Som sagt fordrer de intellektuelle sociale klienter i stort omfang. Findes de ikke må de trylles frem via sproget. Stolte og selvhjulpne mennesker ønsker ingen hjælp. Frie og stærke borgere afviser social omklamring. Derfor måtte stoltheden nedbrydes. Det gjaldt om, at gøre hjælp og støtte fra det offentlige til noget moralsk acceptabelt også for raske mennesker. ………
    Retfærdiggørelsen af behovet for flere klienter, penge og embeder forløb forholdsvis glat. En sværm af mennesker blev defineret som svage, syge, fattige, handicappede og dårligt stillede. Børn og unge, enlige, ældre samspilsramte, nedslidte og arbejdsløse gennedes ind i folden. Efterhånden som behovet for klienter steg, blev også børnefamilierne defineret som hjælpeløse. Hele erhverv kom på støtten.”

  2. “University College Lillebælt.” ?? “VIA University College” i Viborg??? Hvad fanden er et university college ved Lillebælt eller i Viborg, og mener man virkelig at det hører hjemme i et dansk uddanelsessystem? Maaske er det et af disse tilfælde, hvor undermaalerne trøstes med titulatur paa sinke-engelsk, saa dem, der underviser pædagoger, kan gaa rundt og tilfredsstille sig selv med at de underviser paa et university college. En eller anden radikaler foreslog for en tid siden at engelsk skulle være officielt i Danmark, paa linie med dansk. Hvis idioten forstod begge sprog ville han (eller hun?) vide, at det ville kræve en meget kraftig oprydning i de seneste 30 aars øretæveindbydende beblævring af dansk med gloser hentet i cykelrytter- og bankelevpidgin, før man kunne gøre sig haab om, at de danske mestrede engelsk.

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: