Endnu et argument imod licensbetaling

Hvorfor finder vi os i det? Privatisér DR, og det kan ikke gå hurtigt nok. Forbandede halal-hippier. Man skulle sgu tro de er wahabister eller salafister DRinde.

Hat tip: Skattetryk.dk

Der må kun være muslimer med i udsendelsen. Sådan lød det ultimatum, som Hizb-ut-Tahrir stillede DR for at medvirke i et større dokumentarprogram i radioen om organisationen og dens virke. Det krav valgte DR at sige okay til, skriver Kristeligt Dagblad.

Det var radioprogrammet Dokumentartimen på P1, som i 2002 tilrettelagde og lavede udsendelsen “Jihad.dk” om Hizb-ut-Tahrir.

Dokumentaren er blevet genudsendt et par gange, senest i lørdags. Den indledes blandt andet med ordene, at “radioens dokumentargruppe har i mere end halvandet år fulgt Hizb-ut-Tahrir både i Danmark, England og i Pakistan. Det har været svært at få Hizb-ut-Tahrir i Danmark til at medvirke. En af betingelserne, for at Hizb-ut-Tahrir ville stille op, var, at der i udsendelsen kun medvirker muslimer, og det har vi accepteret. I udsendelsen medvirker kun muslimer”.

Men forfatter og medlem af DR’s bestyrelse, Ole Hyltoft, synes, det er betænkeligt, at DR accepterer sådanne ultimative krav fra “en fascistisk organisation” som Hizb-ut-Tahrir.

– Der kan være sager, som man journalistisk er nødt til at vurdere. Men min generelle holdning er, at man skal sige nej til sådanne forhåndsbetingelser. Det er en begrænsning af ytringsfriheden og her også den dokumentaristiske sandhed, når kun organisationens medlemmer eller andre muslimer må medvirke. Udtaler kun én gruppe sig, får man ikke hele virkeligheden. Vi har DR til at fremstille virkeligheden, som den er. Der kan være situationer, hvor man kan sige ja, men dette kan få snebolden til at rulle, og man risikerer, at det bliver nemmere på redaktionen at acceptere sådanne krav igen en anden gang, siger Ole Hyltoft.

Dokumentartimen bringer ofte genudsendelser, og når radiomontager som “Jihad.dk” bliver aktuelle, sender redaktionen dem gerne igen. Anledningen denne gang var sidste måneds Hizb-ut-Tahrir-demonstration mod danske mediers genoptryk af Muhammed-tegningen, og at SF’s formand Villy Søvndal efterfølgende er kommet med hårde udfald mod organisationen, forklarer redaktør på Dokumentartimen, Thomas Ravn-Pedersen.

– I denne sammenhæng synes vi stadig fem-seks år senere, at dette dokumentarprogram er en spændende og indsigtsfuld udsendelse. Vi kunne også have lavet dokumentaren ved kun at bruge optagelser fra udlandet, men organisationens danske talsmand, som på det tidspunkt var anklaget, og som i mellemtiden også er blevet dømt to gange for udtalelser, stillede dette krav for at medvirke, og hans medvirken styrker udsendelsen. Selvom det er et kuriøst krav, så ødelægger det ikke præmissen, at vi går kritisk til emnet, siger Thomas Ravn-Pedersen, der ikke var redaktør på programmet i 2002.

Usædvanlig fremgangsmåde

DR’s lytter- og seerredaktør, Jacob Mollerup, kalder den journalistiske fremgangsmåde på “Jihad.dk” for “usædvanlig”.

– Helt principielt vil jeg sige, at det lyder usædvanligt, at man vælger at acceptere kravene på den måde. Ved sådanne sjældne undtagelser skal præmissen stå helt klar for lytterne, men i DR’s programetik er det dog ikke forbudt at lave denne slags aftaler, siger Jacob Mollerup.

Selvom fremgangsmåden er betænkelig, så er den dog hverken et presseetisk problem eller ulovlig, for DR har i dette tilfælde klargjort for lytterne, hvilke præmisser udsendelsen er lavet under, forklarer chefjurist i Dansk Journalistforbund, Anne Louise Schelin.

– Ud fra en generel betragtning vil det bestemt være betænkeligt at gå ind på sådanne krav, som er stillet af kilderne, og det skal man være overordentlig varsom med. Men indimellem kan det have så stor betydning for nyhedsværdien, at det kan være rigtigt at tage en sådan beslutning. DR gør her lytterne opmærksomme på kravene, så man som lytter ved, hvor man står. Også en public service-station kan være nødsaget til at bøje sig for sine kilder. I dette tilfælde kan jeg ikke pege på, at DR’s beslutning er ulovlig eller etisk forkert, siger Anne Louise Schelin, der selv hørte udsendelsen og betegner den som “meget kritisk over for organisationen”.

Kilde: Kristeligt Dagblad

5 kommentarer

 1. “Hvorfor finder vi os i det? Privatisér DR, og det kan ikke gå hurtigt nok. Forbandede halal-hippier. Man skulle sgu tro de er wahabister eller salafister DRinde.”

  Ja det lyder jo rigtigt nok. Men på den anden side; synes du at TV2 er meget bedre i den henseende?

  I øvrigt er hele den kommersielle del af TV branchen også multikultur propagandister, bare i den lettere afdeling.

  Ja rent faktisk er så godt som alle de kanaler jeg zapper igennem, (og det er mange) inficeret med virusset. Det er næsten hips om haps.

 2. Balder: Jeg har ikke set fjernsyn eller hørt radio siden 90-års fødselsdagen i 1996. Og jeg har ikke savnet det. Licens? De får ikke så meget som en bøjet 5-øre af mig.

 3. Hmm, ikke så hurtigt, folkens. Altså, at følge Jabba the HuTs krav om, at der kun var muslimer med i dette program, KAN muligvis forsvares rent journalistisk med, at det så var lettere at få adgang til spaderne, og derved indblik i d’herres forskruede verdenssyn. Jeg så tv-udgaven af “Jihad.dk”, og det var da skræmmende, ikke mindst alle de syge udtalelser fra “The Horses Mouth”. Jeg tror da helt bestemt, at mange Hr og Fru Danmark’er har fået aftenkaffen galt i halsen pga denne udsendelse, og er begyndt at indse, hvad det er for en modstander, vi er oppe imod.

  VH
  Jacob

 4. Jacob A: Joeh, måske. Jeg kan godt følge din tankegang, da “Hr. og Fru Danmark” aldrig har opdaget, hvad det egentlig er for nogle bæster, takket være journalisterne i MSM, specielt hjernevaskeren DR og halal-indpakningspapiret Politiken.

  På den anden side er det forkert at eksponere Fadi & Co. for meget – det ender jo med, at deres megalomani går endnu mere over gevind end den er i forvejen.

  Så det er en balanceakt.

 5. Man kan undre sig over, at fupflygtningene fra bl.a. hiz-but-tahrir ikke er blevet sendt ud af landet for flere år siden. Nu må det vist snart iværksættes af de danske myndigheder.

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: